Ciders

Samen met Wijnhoeve de Colonjes in Groesbeek hebben enkele jaren ciders gemaakt  van appels uit de Bommelse Zelfplukboomgaard. Vooral over  de eigen mousserende cider gemaakt is op dezelfde Methode Traditionelle als de bekende Champagne-wijnen, waren we heel tevreden Deze cider ligt veel langer op de fles en moest na een tweede gisting gedegorgeerd worden. Bij degorgeren worden bij op zijn kop gezette flessen de e naar beneden gezakte gistprop van de tweede gisting onder druk uit de fles geschoten.  Dit was dan gelijk zo'n beetje het startschot van de introductie van onze mousserende ciders van appels uit de Zelfplukboomgaard.

De ervaring leert dat we, ook door enkele jaren wat minder appels en steeds meer geadopteerde bomen, dat we weinig appels meer overhouden om cider van te maken.  Ook was het wat lastig product om goed in de markt te zetten dus we maken er geen business van. Maar als we appels overhouden dan wil ik wel een klein volume aan cider weer gaan (laten) maken.

 

In landen als Frankrijk en Groot-Brittannië is cider één van de meest genuttigde alcoholische drankjes.  In de afgelopen jaren neemt de belangstelling en consumptie van ciders in Nederland ook toe. En er zijn ook steeds meer fruittelers en wijnbouwers die al dan niet in onderlinge samenwerking, ciders maar ook fruitlikeuren zijn gaan maken van Nederlands fruit.  We starten voorlopig na eerst ons appelsap eens met de ciders maar wie weet wat er nog meer voor lekkers als likeuren, eau-de-vie's en zo nog volgt.

In landen als Frankrijk en Groot-Brittannië is cider één van de meest genuttigde alcoholische drankjes.  In de afgelopen jaren neemt de belangstelling en consumptie van ciders in Nederland ook toe.  Veel aanbod komt uit de traditionele ciderlanden als Frankrijk en Engeland maar een toenemende aantal ciderproducenten maken inmiddels op ambachtelijke wijze ciders van appels en peren van Nederlandse herkomst.

 

En er zijn ook steeds meer fruittelers en wijnbouwers die al dan niet in onderlinge samenwerking, ciders maar ook fruitlikeuren zijn gaan maken van Nederlands fruit.  We starten voorlopig na eerst ons appelsap eens met de ciders maar wie weet wat er nog meer voor lekkers als likeuren, eau-de-vie's en zo nog volgt.



Artikel over Nederlandse ciders.

Voor vakblad Groenten & Fruit schreef ik als freelance redacteur eerder een artikel over Nederlandse ciders. Via de onderstaande link is dit artikel na te lezen.

Download
Artikel vakblad Groenten & Fruit, Nederlandse ciders steeds populairder.
Voor vakblad Groenten & Fruit schreef ik in februari 2018 een artikel over Nederlandse ciders. Voor een groot deel wat het een interview met Adam Dijkstra van Wijnhoeve de Colonjes uit Groesbeek.
GF2018-02-16 Nederlandse ciders steeds p
Adobe Acrobat document 2.6 MB

Infodag over ciders en fruitdistillaten.

Op 16 maart 2018 was er bij het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek een door mij georganiseerde Infodag over ciders en fruitdistillaten.  Met interessante inleidingen van Adam Dijkstra, wijnbouwdeskundige Geurt van Rennes (Benevit) over het maken van fruitdistillaten en Mark van der Veek (CiderLab) over de markt van ciders. Adam verzorgde een rondleiding door het Wijnbouwcentrum en zijn wijnkelder. Een geslaagde infomiddag voor een grote groep belangstellenden uit vooral de fruitteelt, wijnbouw, cidersmakerij en distillateurs. Voor herhaling in 2019 vatbaar maar er is nog niets gepland.